Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recenze CD - O lásce

Seznamte se s novým albem straňanské zpěvačky Vlasty Grycové. Se svojí cimbálovou muzikou a Ženským sborem Netáta hrají a zpívají O lásce. Indies Scope vydává v těchto dnech dvě samostatné novinky, album Hradišťanu a cédéčko zpěvačky Vlasty Grycové. Je to skoro třicet let, co Vlasta Grycová rozezpívala kulturní dům v Čejkovicích a natočila s Hradišťanem svou první dlouhohrající desku (Písně moravsko-slovenského pomezí, Supraphon 1985). Dnes zpívá Vlasta Grycová se svou muzikou, o nic méně naléhavě, vroucně a pokorně.

Hned první písní dává zpěvačka jasně najevo, že je tady a ve svých sedmdesáti letech se nemá za co stydět a za co skrývat. Začíná a capella, naprosto přesně a bez zakolísání. Paní Vlasta má za sebou bohatou pěveckou kariéru. Vedle Hradišťanu zpívala s uherskobrodskou Olšavou a spolupracovala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. V jejím projevu se spojuje ten velký svět s tím, kde žije, ve Strání, jakoby na konci světa. Suverenita i pokora ve vzácném spojení.

I když cédéčko vydává Indies, nehledejte žádná nadžánrová hudební spojení. Odpočiňte si od všech mixů s předponou etno, world či multi. Nechejte se pozvat na Kopanice. Zavřete oči, vypněte mobily a notebooky a poslouchejte. A nespěchejte. Písně a balady chtějí čas, i Váš. Cédéčko se jmenuje „O lásce“. Ano, většina písní je o lásce, ale nečekejte pouze milostné písně o mladickém vzplanutí. Láska je i v písních o mateřství, samotě, lásce ke zbojníkovi, loučení se svobodou i bolesti z odloučení od dětí. Na albu najdete i písně kosecké, svatební, hudecké a určitě Vám budou i nohy hrát u svižných směsí k muzice. Jedno mají písně ale společné. O rozmanitých stránkách života se vypráví především ženským pohledem. A Vlasta Grycová je výborná vypravěčka. Jejímu podání prostě uvěříte, umí zpívat naléhavě i něžně. Schopnost udržet v hlase napětí obdivuji především v baladě Na jednej dolině.

Vlastu Grycovou na cédéčku významně doplňuje Ženský sbor Netáta. Při písni Hopaj, hop, hopaj, hop (ze směsi Zahrajte ně, hudci) si možná taky uvědomíte, že jste ji několikrát slyšeli v sólovém podání zpěvačky. Tady ji zpívá ženský sbor, jehož je Vlasta Grycová členkou. Její hlas je i ve sboru nepřeslechnutelný. Kombinace sólového zpěvu Vlasty Grycové a sboru je velmi svěží.

Oceňuji výběr a řazení skladeb, protože i při uvedení delších balad se posluchač nenudí. Ve směsi písní Kosí Jano si Grycová zazpívá s dcerou Annou. Jejich hlasy se vzácně doplňují a souzní. Jako zpěvačky se představují také členky sborů Barbora  Popelková a Marie Múčková.

Velký podíl na zvuku cédéčka má muzika, která u příležitosti vydání tohoto alba přijala do názvu jméno své zakladatelky. Cimbálovou muziku Vlasty Grycové vede primáška Anna Přikrylová, zpěvaččina dcera. Muziku v několika skladbách doplňují hosté Josef Múčka (viola), Jana Vintrová (violoncello), Pavel Popelka (gajdy), Marcela Trtková (cimbál), Jiří Chovanec (cimbál) a Radek Mahdal (malý buben). Když jsem přemýšlela, co bych napsala o muzice, tak mě napadlo slovo čistota. Houslistky jsou tak sehrané, že můžete mít dojem, že housle nehrají, ale zpívání spolu s Vlastou Grycovou. Lidové písně upravovala především primáška Anna Přikrylová. Několik dalších připravili pro natáčení Pavel Trkan (Na tem našem dvore), Marcela Trtková (Na jednej dolině) a Jiří Chovanec (Lásko, bože, lásko). Aranže jsou citlivé, někdy muzika jen lehce kopíruje zpěv, jindy si pohrává a dává vyniknout jednotlivým nástrojům. Více o muzice najdete na www.cmvlastygrycove.cz.

Nerada bych zapomněla na muže, kteří se na cédéčku objevují. Není jich mnoho, ale slyšet jsou rozhodně. S Vlastou Grycovou si zazpívá a na gajdy zahraje Pavel Popelka (Pod javorem, pod zeleným), Lubomír Málek (Na tem našem dvore) a Daniel Bruštík (Vandrovali hudci). Další muž dohlížel na natáčení. Zvukovou režii dostal na starost Tomáš Komárek, natáčelo se ve studiu Základní umělecké školy v Uherském Brodě.

Na titulní straně cédéčka O lásce je velká fotografie Vlasty Grycové, která má otevřenou náruč a vypadá, jako by láskyplně a přátelsky zvala na Kopanice. Cédéčko je věnováno zpěvačce, ale není jen o ní. Vlasta Grycová rozhodně dominuje, ale nechává velký prostor i dalším. Při tomto hudebním výletu na Kopanice se máte na co těšit. Určitě vám zpříjemní nejeden večer nadcházejícího léta.

Ničím nerušený poslech Vám přeje Helena Hájková.
http://hudba.proglas.cz/detail-clanku/vlasta-grycova-o-lasce-recenze-cd.html

Album: Vlasta Grycová – O lásce

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

CM Vlasty Grycové

(Zdeněk , 6. 6. 2018 14:25)

Krásné písničky, divím se, že sem Vás ještě neslyšel v TV ČT 1-2. Doufám, že to ČT napraví, nejen ukázky,jako dnes ve Folklorice !!!